Sesli Rehber,
Guide Player,

Dijital Müze

  • Amaç
  • İçerik
  • -İnteraktif Maketler
    -Statik Canlandırmalar
    -Projeksiyonlar
    -Bilgi Kiosklari
    -Sesli Tanıtım Sistemleri
    -Müze Yönetim Sistemleri
  • Yer ve Mekan Seçimi
  • Fuar ve Organizasyonlar
  • Referanslar
  • KADİR HAS KENT VE MİMARSİNAN MÜZESİ

    Bu müze dünyada sayılı; Türkiye'de ise ilk olarak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından fuar içerisine, Kayseri'li işadamı Sn. Kadir HAS Beyin katkılarıyla yaptırılmıştır.

    6 katlı olan tesisin giriş katı Kent Müzesi, 1. katı ise Mimar Sinan Müzesi olarak dizayn edilmiştir. Üst katlar ise Yönetim Katı, Restoran ve Cafe olarak kullanılacaktır.

    Kent Müzesi

    Yaklaşık 400 m²'lik bir alanda kurulmuştur. 12 ayrı bölümde, 82 ekran monitörlerde Kayseri ile ilgili aşağıdaki konular 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar ile sunulmaktadır.

    Bölümlerde sunulacak olan konular;

    Kayseri Tarihi - Tarihi Eserler
    • Coğrafya ve Nüfus - Kayseri Mutfağı
    • Doğal Güzellikler - El Sanatları
    • Modern Kayseri - Kent ve Eğitim
    • Erciyes - Tarım ve Ticaret
    • Konut Mimarisi ve Bağ Kültürü - Sanayi Şehri Kayseri

    Bu monitörler IBM bilgisayarlardan oluşan bir Network üzerine kurulu "Müze Yönetim Sistemi" programı tarafından kontrol edilmektedir. Böylece değişik ziyaretçi grupları için farklı tarzda sunular, ziyaretçilere gösterilebileceği gibi, bilgisayarların yönetimi, ziyaretçiye mesaj verme gibi birçok ilave işlemde yapılabilmektedir.

    Monitörlerdeki sunuların sesleri ise seslendirme konusunda dünya pazarını elinde bulunduran Alman menşeli Sennheiser marka Müze Seslendirme sistemi ile gerçekleştirilmiştir.

    Müzeye gelen ziyaretçiye giriş bankosunda giriş kaydı "Müze Giriş Kontrol Sistemi" programı ile yapıldıktan sonra, isteğe göre Türkçe veya İngilizce Ses Cihazı ve Kulaklık verilecektir. Kulaklığa ilk olarak giriş bilgileri ile kullanım bilgileri sesi gelecektir. Ardından, ziyaretçi hangi monitörün önünde ise o sunuma ait sesi duyacaktır. Dolayısıyla sunumlara ait sesler birbirine karışmadan, her ziyaretçi için kendi dilinde dinlenecektir.

    Orta bölümde 5 Mt. çapında Kayseri kent maketi bulunmaktadır. Maketin dış kenarında 3 adet dokunmatik Kiosk yerleştirilmiştir. Maket, Kayseri'nin fiili yapılarını göstermektedir. Önemli yerler, farklı renklerde yapılmıştır.

    Kiosklarda ise "Kent Rehberi" programı çalışmaktadır. Ziyaretçiler sadece ekrana dokunarak, Kayseri ile ilgili öğrenmek istedikleri her türlü rehber ve tanıtım bilgisini alabileceklerdir. Belediyemiz, Harita, Resmi Kurumlar, Kültür, Turizm, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Ekonomi, Konaklama, İlçeler ve Spor gibi ana konular bulunmaktadır.

    İsteyen herhangi bir otel yada şehirdeki diğer önemli yerler hakkında bilgi alıp, hatta harita üzerinde yerini ve en kısa yolu uydu fotoğrafı üzerinden görebileceği gibi isteyenler ise nöbetçi eczane gibi diğer önemli bilgileri de alabileceklerdir.

    Ziyaretçiler bunlara benzer binlerce konuda bilgiyi bu Kiosklardan alabilecek, firma adreslerini öğrenebilecek ve Kayseri Plan ve Uydu Haritası üzerinde inceleme yapabileceklerdir.

    Bu katta ayrıca 2 adet Plazma ekranda kent ile ilgili kısa metrajlı tanıtım filmleri ve belgeseller oynatılacaktır.

    Kent ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler ise Kayseri Bilgi Kioskundan faydalanabileceklerdir. Girişin sağ tarafında bulunan bu Kioskta ise Kayseri ile ilgili her türlü detaylı bilgi ister ekrandan istenirse yazılı olarak yazıcıdan alınabilecektir.

    Kayseri'ye gelen bir turist yada ziyaretçi, bu müzeyi gezerek tüm Kayseri'yi öğrenebilir. Nereleri gezmesi gerektiği hakkında bilgiler alabilir. Kolaylıkla Kayseri'yi kısa sürede tanıma imkanına sahip olur.

    Mimar Sinan Müzesi

    Bu katta kent müzesinden farklı olarak, Mimar Sinan'ın önemli eserlerinin maketleri de sergilenmektedir. Burada 6 ayrı bölümde Mimar Sinan ile ilgili;

    • Mimar Sinan'ın Hayatı - Sinan ve Süleymaniye
    • Sinan'da Sivil Mimari - Sinan ve Selimiye
    • Sinan'ın Sanatı ve Eserleri - Sinan'ın Yurtdışı Eserleri

    konuları sunulmaktadır. Bu sunumlarda 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar olup, yine 82 ekran monitörlerle izlenebilecektir. Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden olan,

    • Süleymaniye Külliyesi - Selimiye Külliyesi
    • Edirne Kapı Mihrimah Sultan Külliyesi - Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
    • Haseki Külliyesi - Kayseri Kurşunlu Camii

    ve Mağlova Kemeri maketleri de bu bölümde sunulmaktadır. Mağlova Kemeri sabit olup, diğerleri dairesel olarak hareket etmektedir.

    Bu katta da, ses sistemi Kent Müzesindeki gibidir. Ziyaretçiler ister maketler olsun, isterse monitörler, hangisinin önünde iseler onunla ilgili sesi kulaklıktan duyacaklardır.

    Yine bu katta orta bölümde 2 ayrı Plazma ekranda Mimar Sinan ile ilgili belgesel filmler sunulacaktır. Ayrıca bu katta bir projeksiyon cihazı olup, dev ekranda Mimar Sinan'ın eserleri bir Slayt Show şeklinde gösterilecektir.

    Bu katta da bir dokunmatik Kiosk vardır. Bu Kiosktan Mimar Sinan ve eserleri ile ilgili her türlü bilgi, fotoğraf ve araştırma kullanıcılara sunulacaktır.

    21 Mayıs da Cumhurbaşkanı Gül ve konuğu Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kültürpark içindeki Kadir Has Kent Müzesi'ni gezerek sanal ortamda kentin tarihi, ekonomik, sosyal ve kültür hayatını anlatan görselleri izledi. İlgili habere http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8990129.asp?m=1 adresinden ulaşabilirsiniz.